Mükateb nedir?
Kitābet sözleşmesi (mukātebe), İslam hukukunda kabul edilen köleleri özgürleştirme yöntemlerinden biridir. Bu sözleşme, köleyi efendisine mal veya fayda olabilecek bir bedel ödemeye mecbur eder ve bedeli öderse özgür olur. Bedel ödenene kadar köle olarak kalır.
Mükatebe ne demek hadis?
Sözlükte, te’vil etmek, mukabele etmek anlamına gelir. Terim olarak, hadis hocasının, rivayet etme yetkisi bulunan hadislerin tamamını veya bir kısmını, yakın veya uzak bir kimseye yazıp göndermesi demektir.
Mütenahi ne anlama gelir?
Arapçadan dilimize geçen mütanahi kelimesi, bir yerin sonu ve bittiği zaman anlamına gelir. Farsçada “na” eki, uygulandığı eklere olumsuz bir anlam katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşiminden oluşan bu kelime “sonsuz” anlamına gelir.
Kitabet bedeli ne demek?
Mukataba, sözlükte “yazmak” anlamına gelen ketb (kitabet) kökünden türemiş olup “uymak” anlamına gelir. Fıkıh terimi olarak, bir köle veya cariyenin, bir bedel karşılığında efendisiyle özgürlüğünü elde etmek için yaptığı anlaşmayı ifade eder.
Kölenin sahibine ne denir?
Kölelik, bir kişinin başka bir kişinin malı ve mülkü haline gelmesidir. Başka bir kişinin malına ve mülküne sahip olan kişiye köle, memlük veya hizmetçi denir; köle sahibine ise efendi veya mevla denir.
İslamda kölelik ne zaman kaldırıldı?
Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra kölelik, bölgeye doğru genişleyen Fransa ve Birleşik Krallık gibi devletlerin baskı ve teşvikiyle Müslüman bölgelerde yasaklanmaya başlandı. Suudi Arabistan ve Yemen, Birleşik Krallık’ın baskısıyla 1962’de köleliği kaldırdı. Umman 1970’te bunu izledi.
Önceden köle olduğu halde sonradan hürriyetini elde etmiş kimseye ne denir?
Kölelerin Azat Edilmesi: Bir kölenin efendisi tarafından özgürlüğüne kavuşturulmasına azat etme denir.
Mükâşefe ne demek?
Tasavvufta, akıl ve duyuların yeterli olmadığı durumlarda, teolojik konularda doğrudan bilgi edinme imkânını ifade eden bir terimdir.
Tahammül ve EDA ne demek?
Bir hadisi belli esaslara uyarak öğrenmeye “hoşgörü”, onu ezberden veya kitaptan doğru olarak rivayet etmeye “EDA” denir.
Namütenahi aşk ne demek?
Tutkuyla ve sonsuz özlemle bir varlığı sevmek anlamına gelen aşk kelimesi dilimize Arapçadan girmiştir. Arapça kökenli olan ve “yasak” anlamına gelen “memnu” kelimesi “insanlar” kökünden türemiştir.
Namütenahi biri ne demek?
“Namütenahi” kelimesi “sonsuz, bitmez tükenmez” anlamına gelmektedir.
Beynelmilel nedir?
Türk Dil Kurumu’nun (TDK) tanımına göre “uluslararası” kelimesi, Arapça kökenli bir kelime olup “uluslararası” anlamına gelmektedir.
Mukatele ne demek din?
Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Ermenilerinin başına gelen üzücü olayların karşılıklı bir anlaşmanın sonucu olduğunu söylerdik. Mukatele, Osmanlı Türkçesinde birbirlerini öldürmek veya birbirleriyle savaşmak anlamına gelir. Unutmuş olanlar için, tehcirin aynı zamanda zorunlu göç anlamına geldiğini hatırlatmak isteriz. Tehcir, zorunlu yer değiştirmeden daha ciddi bir idari karardır.
Kitabet ne demek din?
Sahabe ve büyük Tabiunlar zamanında hadis yazma işini ifade eden bir terim. Sözlük’te “yazmak, yazıyla belirlemek” anlamına gelen bir mastar olup ayrıca kitâbetü’l-hadîs, takyîdü’l-hadîs, takyîdü’l-ilm biçimlerinde de kullanılır.
Kitabet sanatı nedir?
Binaların iç ve dış duvarlarına mermer, taş, ahşap, kiremit ve metal gibi malzemeler üzerine kazınmış veya kabartılarak işlenmiş yazı.
Mükâşefe nedir?
Tasavvufta, akıl ve duyuların yeterli olmadığı durumlarda, teolojik konularda doğrudan bilgi edinme imkânını ifade eden bir terimdir.
Müdebber ne demek?
Fıkıh terimi, bir kimsenin ölümünden sonra kölesini azat etmesi anlamına gelir.
Önceden köle olduğu halde sonradan hürriyetini elde etmiş kimseye ne denir?
Kölelerin Azat Edilmesi Efendisinin bir köleyi özgürlüğüne kavuşturmasına azat etme denir.
Kitabet nedir?
Sahabe ve büyük Tabiîler zamanında hadis yazma işini ifade eden bir terim. Sözlükte “yazmak, yazıyla belirlemek” anlamına gelen bir mastar olup ayrıca kitâbetü’l-hadîs, takyîdü’l-hadîs, takyîdü’l-ilm biçimlerinde de kullanılır.