İmama uyan cemaat ne okur?
Namazda Kur’an okuma zorunluluğu imama uyan kişiden tamamen kalkar (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/50). Şafiî ve Hanbelî mezheplerine göre ise okuma zorunluluğu tamamen kalkmaz. İmamın gizli okuduğu namazlarda imama uyan kişi, namazın başından itibaren Fâtiha’yı ve sûreyi okur.
İmamla kılınan namazda sübhaneke okunur mu?
Bir kimse dört rekâtlı bir namazın ikinci rekâtında imama uyarsa, imamla birlikte üç rekât kılmış olur. İmamla son seansta sadece Tahiyyat okur ve ayağa kalkar. Sübhaneke, Euzü, Besmele, Fatiha ve diğer bazı Kur’an’ları okur, eğilir ve secde eder ve oturur.
İmamına sonradan yetişen sübhaneke okur mu?
Cemaate geç kalan kimse hemen niyet eder, imama uyar, ellerini bağlar ve Sübhaneke okur. Ancak imam yüksek sesle okursa Sübhaneke okumayın, çünkü Sübhaneke okumak sünnettir ve imamın kıraatini dinlemek farzdır.
Cemaatle namaz kılarken sübhanekeden sonra besmele çekilir mi?
Namazda her rekatın başında ve kıraate başlamadan önce sübhanekeden sonra Bismillah okunur. Fâtiha’dan sonraki zammı sûre için özel bir ibare yapılmaz (Zeylaî, Tebyîn, 1/112).
İmama uyan kişi nasıl namaz kılar?
İmama uyan kişi, yani Muktadi, İmam Tekbir söyledikten sonra namaza başlar. Sadece Sübhaneke okur ve sessiz kalır. Fatiha veya başka bir ayet okumaz. İmam eğilince o da eğilir.
Namazda imama uyan kişiye ne denir?
Mesbûk, cemaatle kılınan namazı başından itibaren tamamlayamayan ve birinci rekâtta eğildikten sonra imama uyan kimsedir.
Hangi rekatta Sübhaneke okunmaz?
Sübhaneke, İslam’da ve Sünni mezheplerde iftitah tekbirinden hemen sonra namazın başında okunan dualardan biridir. Şii mezhebinde ise namazda okunmaz.
İmama uyan kişi tahiyyat okur mu?
Evet, İmama uyan kişi Hanefi mezhebine göre kıraat dışında her şeyi okur. Kıraati sadece imam yapar.
Namazda Sübhaneke okumak şart mı?
Elbânî, Hz. Peygamber’in bu duayı farz namazlarda okuduğunu bildirir.
İmama sonradan uyan kimse namazını nasıl tamamlamalı?
İmamla birlikte namaza başlayamayan, yani imama sonradan uyan kişiye mesbuk denir. Mesbuk, kılamadığı rekat veya rekatları boşa geçmiş sayar ve imamın sağ tarafına ilk selamını verdikten sonra kendisine selam vermez ve “Allahu Ekber!” der. Ayağa kalkar ve eksik kalan rekat veya rekatları tamamlar.
Şafiiler Sübhaneke yerine ne okuyor?
Şafii mezhebi mensupları namaz sırasında Veccetü duasını okurken, diğer mezhep mensupları Veccetü duası yerine başka şeyler okurlar. Örneğin, Hanefi mezhebi mensupları Veccetü duası yerine “Sübhaneke” okurlar.
Cemaate 2 rekatta yetişen biri ne yapmalıdır?
1- Farz olan öğle, ikindi veya yatsı namazının ikinci rekâtını, yani bir rekâtını kılamayan kimse, imam selâm verdikten sonra ayağa kalkıp Sübhaneke, Fatiha ve diğer sûreleri okur. Rükû ve secde ettikten sonra oturur, Ettehiyyatüyü, Salli Bariks, Rabbena Atina’yı okur ve selâm verir.
İmama uyan kişi ne okur?
Namazda Kur’an okuma zorunluluğu imama uyan kişiden tamamen kalkar (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 170-171). Şafiî ve Hanbelî mezheplerine göre ise okuma zorunluluğu tamamen kalkmaz. İmamın gizli okuduğu namazlarda imama uyan kişi, namazın başından itibaren Fâtiha’yı ve sûreyi okur.
İmama uyan kişi her rekatta besmele çeker mi?
Mezheplerin bu konudaki detaylı görüşleri şöyledir: Hanefilere göre: İmam ve tek başına namaz kılan kişi her rekatın başında Besmele’yi gizlice çekerler. Namaz açık veya gizli kılınsa bile Bismillah okumak sünnettir. İmama uyan kişi Bismillah okumaz.
İmama uyan kimse kıraat yapar mı?
İmama uyan kişinin kıraat etmesi zorunluluğu, fıkıhçılar arasında önemli bir ihtilaf konusudur. Hanefilere göre, hem açıktan okunan namazlarda hem de gizli okunan namazlarda imamın kıraati yeterlidir, ancak ona uyan kişinin kıraati mekruhtur.
İmama uyan cemaat besmele çeker mi?
İmama uyan kimse Bismillah okumaz. Fakat İmama uyan kimse Bismillah okusa bile namazı geçerlidir.
İmam hangi namazlarda sesli okur?
Cemaatle kılınan sabah, cuma, bayram, teravih ve vitir namazlarının bütün rekâtlarında, akşam ve yatsı namazlarının ise ilk iki rekâtında kıraati açıktan okumak farzdır.
Cemaatle namaz kilarken ne okunur?
Hanefi mezhebine göre, cemaatle namaz kılarken, cemaat hiçbir rekatta Fatiha ve uzantılarını okumaz; sadece imam okur. Şafii mezhebine göre, imamın arkasında ayakta Fatiha okumak farzdır. Hanefi mezhebine göre, cemaatin imamın arkasında Fatiha okuması tahrimen mekruhtur.
Hanefiler namazda ne okur?
Namazda sadece Fatiha’yı okuyarak farz olan kıraat yerine getirilebilir mi? Namazda Kur’an’ın bir kısmını okumak farzdır. Hanefilerin tercih edilen görüşüne göre bu miktar en az üç kısa ayet veya bu miktardan bir sure olmalıdır. Özellikle Fatiha suresini okumak farzdır.