İçeriğe geç

Mahçup Ne Demek Tdk

TDK’ya göre mahçup nasıl yazılır?

Mahçup kelimesinin doğru yazımı TDK’ya göre utandırıcı kelimesinin doğru yazımı “Mahcup”tur. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.

Mahçup nedir?

Dilimize Arapçadan giren “utangaç” kelimesi “hicap” kelimesinden türemiştir. Hicab hem örtünme hem de utanma ve mahcubiyet anlamına gelir. “Ashamed” herhangi bir sebepten dolayı utanan kişi anlamına gelir. Kelimenin isim hali “embarrassment” olarak yazılır ve fiil hali “embarrassment” olarak yazılır.

Mahçup olan birine ne denir?

Utanç verici kelimesinin eş anlamlıları olarak genellikle utangaç veya mahcup edici kelimeleri tercih edilmektedir.

Eski Türkçede mahcup ne demek?

Arapça ḥcb kökünden gelen ve “örtülü, peçeli, örtülü” anlamına gelen maḥcūb محجوب kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, Arapça ḥacaba حجب “örtülü, gizli” fiilinin mafˁūl ölçüsündeki edilgen fiil sıfatıdır. Daha fazla bilgi için, hicap makalesine bakın. “Yüz, hicapla örtülü, örtülü” anlamı eski metinlerde de bulunur.

Mahçup yerine ne kullanılır?

“Utanmak” fiilinden türetilen utangaç kelimesi, “mahcup olmak” kelimesiyle eş anlamlıdır.

Mahçup nasıl okunur?

Doğru kelime MAHCUP’tur. Utanç verici kelime dilimize Arapça “maḥcūb” kelimesinden gelmiştir.

Neden mahçup olunur?

Utanç, doğuştan gelen temel duygulardan biri olmayıp, kişinin kendi farkındalığının gelişmesi ve davranışlarının başkaları tarafından yargılandığını anlamasıyla birlikte zamanla ortaya çıkan bir duygudur.

Kuzen kime denir TDK?

Kuzen, bir kişinin ebeveynlerinin kardeşlerinin çocuklarından herhangi biridir. Kuzenler için kullanılan kuzen kelimesi, günümüzde giderek kullanımdan kaybolmaktadır. Bir amcanın teyzesi, amcası ve çocukları o kişinin kuzenleridir. Benzer şekilde, söz konusu kişi kendi kuzenlerinin kuzenidir.

Mahcur kelimesinin anlamı nedir?

Stranded; Arapça kökenli bir kelimedir ve “sınırlı” anlamına gelir. Gayrimenkul ve mülk için bir terim olarak Mahcur; Bu, hareket kabiliyeti sınırlı olan ve kendi adına hareket edemeyen kişileri ifade eder. Örneğin, vesayet altında olan kişiler dezavantajlı kabul edilir.

Mahcubiyet duygusu nedir?

Utanç, bir kişinin işlediği ahlaki bir yaralanma veya suçla bağlantılı olarak hissettiği yoğun duygudur. Mahcubiyet, bir kişinin çevrenin onaylamayacağına inandığı hatalar veya sapmalar nedeniyle sosyal ortamlarda hissettiği şeydir.

Mahcup düşmek ne demek?

[1] (Argo) Utanmak, sıkıntılı bir durumda olmak. [2] (Argo) Dövülmek ve yaralanmak.

Mahbub ne demek türkçe?

Kelime en geniş anlamıyla “sevilen” anlamına gelir. Bu nedenle, sevilen herkes veya her şey sevilebilir: peygamberler, dini liderler, çocuklar, arkadaşlar, yiyecekler, vb. 3. Kelimenin genel anlamı “en sevilen, sevgili”dir.

Mahçup mu mahcup mu?

Bu hatalardan kaçınmak için, “emmarsed” olarak yazılması gerekir. Türk Dil Kurumu’nun verilerine göre, bu kelime “shy” olarak doğru şekilde yazılır.

Mahcup nasıl olmalı?

Mahçup kelimesinin TDK’ya göre doğru yazımı Mahçup veya Mahcub olarak yazımı ve telaffuzu yanlıştır.

Mahcup nedir hukuk?

Ceza hukuku uygulamasında mahsup, bir kimsenin hapis cezası sırasında hürriyetini kısıtlayıcı nitelikteki suçlardan dolayı işlediği fiillerin, verilen kesin ceza ile ilintili olarak hesaplanması ve kesin cezanın belirlenmesi anlamına gelir.

Muhatabı nasıl yazılır TDK?

Diğer yazım biçimleri yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “addressee”dir. Doğru cümlede kullanın: Konuşmak, tartışmak veya iletişim kurmak için bir sohbet arkadaşına ihtiyaç vardır.

Mahzur nasıl yazılır TDK?

“Dezavantaj” kelimesi TDK tarafından “rahatsızlık” ve “engel” olarak tanımlanmıştır. Mahzur kelimesi “-kalmak” fiili ekiyle kullanılmamıştır. Yani “strand” fiili “bir yeri terk edememek, kuşatılmak, kuşatılmak, kuşatılmak” anlamına gelmelidir.

Muhalif nasıl yazılır TDK?

Muhalefet genellikle bir politikaya, fikre, hükümete veya kişiye karşı çıkan veya karşı çıkan bir kişi veya grubu tanımlar. Bu kelime farklı görüşleri veya düşünme biçimlerini ifade etmek için kullanılır. Örnek cümle: Muhalefet partileri hükümetin politikalarına karşıdır.

Bilirkişi nasıl yazılır TDK?

Expert, bir fiil kelimesinin (wissen – wissen) ve bir isim kelimesinin birleşiminden oluşan bir bileşik isimdir. Alanında uzman olan kişilere expert denir. Expert ve capable kelimeleriyle eş anlamlı olan expert kelimesi bir bileşik isimdir. Bileşik isimler yan yana yazılmalıdır, ayrı ayrı değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir